Nyhetsbrev september 2022

Läs nyhetsbrevet i sin helhet med notiser och tips här

Varje höstsäsong börjar med Strindbergs drömspelscitat ”hösten är min vår, ty då öppnas teatern igen!”. Men har någonsin lyckan varit så stor som just detta år, då vi (om än lite ängsliga) kastar oss in i full repertoar och maximalt med skapandeprocesser och publikupplevelser?

På Scensverige har vi ritat upp vårt kommande intensiva år. Vårt största arrangemang är Scenkonstbiennalen som nästa år fyller 30 år! Vi återvänder till Stockholm 30 maj-4 juni med Dramaten som värdscen.

Scenkonstbiennalen 2023
Nomineringsformuläret är öppet, var gärna ute i god tid med vilka produktioner ni vill spela, det är en späckad höst. Urvalskommittén är i stort sett kvar i samma konstellation som sist, med ett par nya tillskott. Ordförande är Lis Hellström Sveningson, ledamöterna är Anna Håkansson, Anders Ålander, Anna Hedelius, Magdi Saleh, Lena Engström och Monika Wade, läs mer om dem här.

I dagarna kommer vi att lägga ut ett intresseformulär som riktar sig till alla våra medlemmar i Stockholm, som kan bistå med eller hyra ut scener och lokaler under biennalen. Biennalcentret kommer att vara på Dramaten med flera av deras scener, men vi önskar också att ge biennalbesökarna upplevelsen att se hur många fantastiska scener och ställen som finns. Kontakta oss gärna med frågor! 

Biennalen består som alltid av en stor mängd olika seminarier, samtal, mingel och workshops som initieras och arrangeras av Scensveriges medlemmar. Snart är det dags att skicka in ditt förslag — håll utkik på vår hemsida!

Stolt Scenkonst
Årets stockholmsupplaga av Stolt scenkonst skedde med fler samarbeten än tidigare, precis som vi önskat. Förutom vår återkommande partner Parkteatern gick även Turteatern, Kulturhusets ungdomsbibliotek Tio Tretton, Regionteater Väst, Stadsteatern Vällingby, Dramaten och Folkoperan in som samarbetspartners. Tack alla som deltog, både med lokaler, scenkonst och som publik! Läs mer om hela programmet här. 
Internationellt
Vi längtar efter våra internationella kollegor och kommer att delta på ett par konferenser i Europa i höst, IETM i Belgrad och On the Move i Berlin. Om du ska dit, hör av dig så kan vi samla ihop en svensk delegation. 

Kollegor i kris
Sen i våras  jobbar vi aktivt med att samla och sprida information om hjälpinitiativ och nätverk. Huvudfokus är i nuläget Ukraina, men satsningen inkluderar alla scenkonstnärer som är förföljda eller i exil. Vi har precis lämnat in en ansökan om att tillsammans med Rikstolvan göra en readingturné med nyskriven och nyöversatt ukrainsk dramatik. Vi söker just nu medlemsteatrar i landet som är intresserade av att arrangera en reading under perioden oktober-december. Det behövs skådespelare och en regissör från den egna teatern. Format, innehåll och längd kan vi skräddarsy för varje tillfälle. Hör av er till action@scensverige.se så pratar vi vidare!

I höst planerar vi vårt rådsmöte i Göteborg! Återkommer med datum inom kort. 

Ulricha Johnson, Verksamhetschef Scensverige