Nyhetsbrev oktober 2022

Läs nyhetsbrevet i sin helhet med notiser och tips här

Scensverige är på sin första internationella konferens sedan pandemin, hos nätverket IETM i Belgrad, Serbien.
Scenkonstkollegor från alla kontinenter är på plats, och det är tydligt att det finns oändligt många och viktiga samtal som behöver hållas i skuggan av pandemin och på grund av världshändelserna. Perspektiv som ny politik, ekonomi, anställningsförhållanden som i samtliga länder går mot egenföretagande, kolonialism, visum, internationella relationer, konstens värde i samhället, klimathållbarhet och konstnärers psykiska välmående behandlas med stor expertis. Vi har också haft samarbetsmöte med den spännande scenkonstorganisationen Heartefact, baserade i Belgrad.
 I dagarna äger också UNESCOs World Conference on Cultural Policies and Sustainable Decelopment rum i Mexico, 24 år efter att den hölls i Stockholm 1998.

Vi påbörjade många viktiga samtal under Scenkonstbiennalen i Västerås, och ser fram emot att ytterligare fördjupa frågeställningar och spetsa konkreta utvecklingsmöjligheter.
Formuläret för att föreslå seminarier och samtal till Scenkonstbiennalen i Stockholm den 30:e maj-4:e juni 2023 ligger nu på vår hemsida.

Vi skickade nyligen en utlysning till våra medlemmar i Stockholm om möjligheten att ta emot produktioner och/eller bistå med studios och lokaler för workshops och seminarier under biennalen. Tack alla som svarat! Om din organisation missat detta är det inte försent, ta chansen att ha del i värdskapet av biennalen. Inger Einheri, som var vår biennalproducent för Västeråsbiennalen tillika fd teknisk chef på Wermland Opera, har till vår glädje tackat ja till att producera Stockholmsbiennalen. Hon kommer höra av sig om tekniska diskussioner till samtliga.

Vår satsning ”Kollegor i kris”, med syfte att samla och sprida scenkonstens olika initiativ och arrangemang gällande konstnärer på flykt eller i exil fortgår. Vår projektledare Casia Bromberg planerar ett särskilt utskick inom kort. Vi arbetar t ex tillsammans med Rikstolvans residensverksamhet och Ukrainian Worldwide Readings på ett paket med nyskriven ukrainsk dramatik översatt till svenska, som alla som vill kan ta del av och arrangera readings med.

Vi undertecknade i veckan ett upprop till stöd för kulturarbetare i Iran, och står i kontakt med iranier som tidigare gästat oss.
Fortsätt tipsa oss om aktiviteter och initiativ för hotade konstnärer.

Vårt projekt ”Ta hand om dig” pågår, och det finns fortfarande möjlighet att bidra till en fördjupad kartläggning genom att låta sig bli djupintervjuad av Rasmussen Analys, maila sofia@rasmussenanalys.se!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige