Nyhetsbrev #februari

Håll i hatten, nu händer det massor på Scensverige!

För det första kan vi äntligen annonsera plats för Scenkonstbiennalen 2019: Sundsvall och Härnösand! Där kommer vi tillsammans med Scenkonst Västernorrland arrangera landets största scenkonstfestival den 14-19 maj! Vi är så glada att få komma till dessa vackra och kreativa städer, där alla förutsättningar för en storslagen biennal finns. Här kan du läsa pressmeddelandet. Urvalskommittén, bestående av Karin Helander, Mario Castro Sepulveda, Signe Landin, Joakim Rindå, Lis Hellström Sveningson, Jan Dzedins, Dritero Kasapi, Anneli Dufva och Nina Björby håller för fullt på att se och diskutera. Här kan du läsa mer om urvalskommittén och om hur nomineringar och urval går till.

Scensveriges och Assitejs styrelser har nu också utsett en urvalsgrupp till Swedstage. Den består av Anna Berg, Cecilia Suhaid Gustavsson, Anna Håkansson och Bengt Andersson. Om du vill föreslå en föreställning skapad i Sverige som är lämplig och redo för en internationell marknad, gör det här. Vår fjärde upplaga av Swedstage går av stapeln i Stockholm den 21-24 oktober 2018.

På det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna arrangerar vi ett panelsamtal den 7 februari med rubrik ”It´s here, it`s queer – hur utvecklar vi scenkonst med HBTQ+perspektiv?” Undertecknad modererar ett samtal fokuserat på målgruppen barn och unga, med Gunilla Hedemo, Pelle Hanaeus och Ossi Niskala.
Jag kommer också att delta i ett panelsamtal om det kulturpolitiska läget i Europa på Örebro Länsteater den 10:e februari, i samband med föreställningen ”Presskonferensen” av Harold Pinter. Föreställningen är en del av Folk och Kultur, och kommer att spelas samtidigt i 23 städer i landet, läs mer här.

Unesco och Freemuse har kommit med rapporter om förvärrade hot, våld och kränkningar av den konstnärliga friheten mot konstnärer i världen under 2016. Den internationella kartläggningen visar att Iran är det land där situationen är sämst. Under 2016 fängslades 19 konstnärer och sex åtalades. Dessutom rapporterades flera fall av förföljelser och attacker. Efter Iran följer Turkiet, Egypten, Nigeria, Kina och Ryssland. Tyvärr har vi fått täta rapporter om förvärrade lägen på flera ställen under 2017, som gör att siffrorna antagligen inte kommer att se ljusare ut nästa år. 2018 börjar också dystert med att den ryske regissören Kirill Serebrennikovs husarrest har nyligen förlängts tre månader från den 19:e januari då han skulle frisläppts. Antagligen får också den omvälvande metoo-rörelsen som konsekvens att fler kvinnor kommer känna att det är värt att anmäla sexuella trakasserier, vilket kommer höja anmälningarna men samtidigt minska de stora mörkertalen. Av östeuropeiska kollegor som vi träffar via olika nätverk och konferenser får vi också rapporter om hårdare tag och ökad politisk styrning av etablerade institutioner, vilket leder till hög grad av självcensur. Det är alarmerande och något som vi behöver vara observanta på. Våra kollegor behöver också veta att vi ser vad som händer och att vi stöttar deras kamp. Här kan du läsa ITI´s Action Committee for Artists Rights nyhetsbrev.

I dagarna skickar vi utlysningar till alla ITI-center i världen om att aktivt ingå i en global arbetsgrupp för scenkonst med HBTQ-perspektiv. På ITI´s världskongress i somras initierade Scensverige denna grupp och just nu jobbar våra skickliga projektledarpraktikanter Katinka Richter och Maja Alasalmi från Kulturverkstan i Göteborg med dessa satsningar. På en konferens i Bryssel i höstas träffade vi representanter för ILGA Europe (International Lesbian Gay Association) som vill ingå i vårt nätverk, och på den internationella Apap-konferensen i New York i januari knöt vi också kontakt med ett amerikanskt trans gender-forum för scenkonstnärer. Vi återkommer med mer info!

Vad gäller det svenska Stolt scenkonst-nätverket söker vi just nu förslag och idéer på produktioner och övriga programpunkter till årets Pridefestivaler. Läs mer här.

Ta din chans att påverka fördelningen av EU-medel! Scensverige ingår i det europeiska nätverket On the Move, som just nu vill veta vad turnerande konstnärer och organisationer har för behov i arbetet för en ny European Mobility Fund. Enkäten tar 15 minuter att besvara och finns tillgänglig på flera språk. Sista dag att fylla i är den 20 februari. Här är enkäten.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef

Foto Peter Knutson

Bilden uppe till höger: Pelle Hanaeus, Ossi Niskala, Gunilla Hedemo och Ulricha Johnson inför samtalet “It’s here, it’s queer” på Folk och kultur i Eskilstuna.