Nyhetsbrev #november
Hej alla!
Vi hade en underbar oktober på Scensverige när vi arrangerade Swedstage i Stockholm tillsammans med Svenska Assitej. Vi samlade 51 bokare/inköpare/festivalarrangörer från 22 länder: Belarus, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Kina, Lettland, Litauen, Nederländerna, Nordirland, Polen, Ryssland, Rwanda, Skottland, Serbien, Sydafrika, Sydkorea, Sri Lanka, Turkiet, Tyskland, Ukraina och USA. Detta var fjärde gången vi arrangerade Swedstage och erbjöd i år 12 produktioner från hela landet, 7 kortare presentationer av svenska verk, information om vårt HBTQ+nätverk Proud Performing Arts samt flera samtal om metoo-rörelsens påverkan på de svenska scenkonstbranscherna. Våra gäster fick besök av Teaterförbundets fd generaldirektör Anna Carlson som gick igenom och reflekterade kring hur fack och arbetsgivare direkt började samarbeta med förbättringar och säkerhet.
Tyvärr fick flera av gästerna från Rwanda, samt två gäster från Azerbajdzjan, nekat visum till Swedstage. Vi har länge lyft problematiken med hur olika myndigheter jobbar emot varandra i visumärenden.
När Svenska Institutet som lyder under Utrikesdepartementet finansierar och står bakom en inbjudan av en gäst från ett speciellt prioriterat land, och den respektive ambassaden som också lyder under Utrikesdepartementet sedan stoppar gästen från att komma, blir det mycket svårt med kulturellt utbyte. I de länder där Sverige inte har en ambassad är servicen utlejd på ett annat lands ambassad. Ofta måste gästen uppvisa en betald flygbiljett, ett betalt hotellrum och en försäkring för resan och vistelsen. Sedan måste personen resa till den stad där ambassaden ligger och hoppas på att rätt person är där och kan hantera ansökan, samt vara säker på att alla möjliga handlingar är med. På internationella konferenser vittnar många kollegor från länder som ses som instabila om att de knappt hinner förbereda sina presentationer eller möten på konferensen eftersom all tid går åt till att söka visum. Här är ett exempel på hur visumprocessen från Azerbajdzjan sett ut i år (från Sweden Abroads hemsida):
”Representationsavtalet med Norges ambassad i Baku upphör den 1 juli 2018 och sista dagen för inlämning av visumansökningar avseende Sverige till Norges ambassad/VFS Global är fredagen den 29 juni 2018. Från och med den 1 oktober 2018 kommer Frankrikes ambassad i Baku att överta ansvaret för hanteringen av ansökningar om Schengenvisum för besök i Sverige. I mellantiden, d.v.s. från den 1 juli 2018 till den 30 september 2018, hänvisas azerbajdzjanska medborgare som önskar ansöka om Schengenvisum för besök i Sverige tillfälligt till Sveriges ambassad i Moskva, alternativt Sveriges generalkonsulat i Istanbul. För vidare information, vänligen kontakta Sveriges ambassad i Moskva (ambassaden.moskva-visum@gov.se) eller Sveriges generalkonsulat i Istanbul (generalkonsulat.istanbul-visum@gov.se). Vänligen notera att ansökningar om uppehållstillstånd för arbete, studier, eller av familjerelaterade skäl fortsätter att hanteras av Sveriges ambassad i Ankara.”
Vi hoppas ordna ett seminarium om detta på Scenkonstbiennalen i Sundsvall och Härnösand 14-19 maj 2019! På tal om det måste ni nu låta snilleblixtarna blixtra och föreslå seminarier och workshops som ni vill arrangera på biennalen! Här är formuläret. Sista dag att anmäla är 30 november! Hjälp oss gärna sprida detta.
Statens Konstråd har fått upp ögonen för hur mycket och effektivt scenkonstaktörer och organisationer jobbar i nätverk. På Samtidskonstdagarna i november kommer vi att närvara med en föreläsning och en idéworkshop. Läs mer här.
Därefter deltar vi i möte med vårt Nordic Network of Performing Arts i Helsingfors i anslutning till Baltic Circle Festival. Vi önskar starta upp tydligare och tätare utbyte av både produktioner och erfarenheter mellan våra grannländer.
Till slut: missa inte vårt rådsmöte den 19 november på Folkteatern i Göteborg! För första gången håller Scensverige ett rådsmöte i en annan stad än Stockholm, vi tänker oss att detta blir en tradition. Efter det rådsmötet, som brukar gå väldigt snabbt, öppnar vi dörrarna kl 14 för alla som är intresserade av att fördjupa sig i hur landets högskoleutbildningar jobbar med scenkonst för barn och unga. Läs om dagens program här. Från 16.30 håller Folkteaterns bar öppet för oss så att vi kan göra det vi gör näst helst (utom att delta i seminarier): träffa varandra och prata i lugn och ro. Välkomna!
Läs hela brevet med notiser här.
Ulricha Johnson
Verksamhetschef
Bilden uppe till höger är på våra internationella Swedstage-gäster.