Nyhetsbrev #mars

Hej!
Vi arbetar med högre och högre växel inför Swedstage 2020 och Scenkonstbiennalen 2021! Alla som har en produktion som är flyttbar och är intresserade av att gästspela internationellt, läs kriterierna och anmäl intresse här.
Biennalens urvalskommitté har haft två sammanträden, och har spännande och svåra diskussioner om konstnärlig kvalitet. Mika Romanus, förbundsdirektör för Teaterförbundet Scen & Film höll en noggrann genomgång om jäv, för att förhindra oklarheter i det slutliga urvalet. Glöm inte att nominera i god tid så urvalskommittén hinner se föreställningen! Läs mer och nominera här.
 
Nu söker vi produktioner till Stolt scenkonst under Stockholm Pride 29-31:a juli! Vi kommer som förra året samarbeta med Parkteatern och undersöker också vilka andra scener i Stockholm vi kan samarbeta med. Har du en teater, scen, eller studio och är intresserad av att husera arrangemang inom Stolt scenkonst-programmet, hör av dig!
Oavsett var i landet du verkar, uppmuntrar vi alla som vill belysa HBTQ-perspektiv i sin organisation att gå med i vårt nätverk. För den som vill arrangera något svarar vi gärna på frågor och kan komma med tips på produktioner, seminarier och gäster.

Som vanligt uppmanar vi att så många som möjligt sätter sig in i omständigheterna kring olika länders tolkningar av (eller frånvaro av) konstnärlig frihet.
I vår internationella ITI-kommitté Action Committee for Artists Rights (ACAR) finns färska nyheter från bl a Ryssland, Turkiet och en ny FN-rapport om konstnärliga rättigheter. Se mer på hemsidan och prenumerera också på deras nyhetsbrev. Känner du till fall av hot, censur eller självcensur inom scenkonstområdet i Sverige, hör av dig så ser vi till att fallet blir rapporterat och hamnar i den årliga sammanställningen.

På vårt årsmöte, den 23:e mars kl 13-16.30 på Orionteatern i Stockholm, pratar vi lokaler! Hur kan vi jobba utifrån olika perspektiv för att säkra att kulturlokaler inte går förlorade på grund av hyreshöjninger och privata vinstintressen? Finns några goda exempel och hur kan vi tänka nytt? Vad blir konsekvenserna för en stadsdel som blir tom på mötesplatser? Vi kommer samtala med Cecilia Meeuwisse, producent på Teater Pero, Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare på Atalante,  Anna Grip, samordnare på ccap, Susin Lindblom, förbundsdirektör på Dramatikerförbundet och Lena Wolmner, verksamhetschef och konstnärligt ansvarig på Bagarmossens Folkets Hus. Fler deltagare kan tillkomma. Efter samtalet har vi glädjen att få ta del av Potato Potatos DJ-performance ”Pausen”, en elektromusikalisk iscensättning av Region Skånes indragna bidrag till den fria scenkonsten. Rådsmedlemmar är välkomna kl 13, och alla intresserade är välkomna kl 15.15. Orionteaterns bar håller öppet efter mötet. Läs mer och anmäl dig här.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef

(bilden är från Perplex, Folkteatern. Gävleborg, som har premiär i mars. Anna Pareto, Martin Pareto, Björn Johansson Fotograf: Tomas van der Kaaij)

Läs nyhetsbrevet i sin helhet med notiser och allt!