Nyhetsbrev augusti 2020

Vårt älskade kulturliv är sig inte likt i höst. Vi vill uttrycka allt vårt stöd och stor beundran över hur våra medlemmar justerar, kämpar, planerar om, framhärdar och öppnar sina scener med mycket stor skillnad i publikantal och därmed intäkter. För vissa är det en omöjlighet att ens behålla personal och lokaler, och det skapar ett oerhört allvarligt läge för det kretslopp scenkonsten är beroende av. Vi alla vet att fria scener, frilansande konstnärer och tekniker, tillfälligt sammansatta experimentprojekt, residens och nya strömningar är det som ger näring, nödvändig framåtrörelse och inte minst tryggare arbetstillfällen på de större institutionerna. Sverige är känt för att hålla hög nivå både konstnärligt och arbetsmiljömässigt. Låt oss hoppas att ett nytt besked kommer inom kort, som gör att vi kan börja återuppbyggnaden av det som gått förlorat. Ett extra tack till Teaterförbundet för scen och film, Svensk Scenkonst och KLYS som är några av de som gör mycket för att föra upp frågor och lösningar till regeringsnivå.
 
Vi deltar i alla internationella digitala konferenser vi kan för att hålla liv i nätverk och planer på utbyten och samverkan mellan våra medlemmar och organisationer i världen. Ett exempel på stora satsningar som skjutits fram är Nordic Bridges i Canada, som nu planeras till 2022, läs mer om det här.

Vår nationella Stolt scenkonstverksamhet, som arbetar med att fira, främja och fördjupa scenkonst med HBTQ+perspektiv, blev i år till en eftermiddag och kväll i samarbete med MDT i Stockholm. Med mycket begränsat antal biljetter kunde vi spela fyra föreställningar av de begåvade koreograferna och dansarna Marcus Baldemar och Ofelia Jarl Ortega. Publiken kunde helt utan problem hålla avstånd såväl under föreställningarna som före och efter. Vi var alla så svältfödda på live scenkonst att det hela blev oförglömligt.
Glöm inte att boka biljetter till det du vill uppleva live i höst, den här säsongen är det bra med extra framförhållning. Låt vår sammanställning Månadens Premiärer guida dig. Till dig som är producent vill vi fortfarande mycket gärna att du fyller i det som ska spelas, även det som är inställt pga pandemin. Vi jobbar på att ta fram siffror för att få en överblick på hela 2020, och hur mycket som har påverkats.
 
Vi jobbar också vidare mot Scenkonstbiennalen i maj 2021, glöm inte nominera produktioner!  Börja gärna fundera över vilka seminarier, workshops och samtal du vill arrangera eller önska. Snart släpper vi ett formulär för förslag.
 
Vi ses i de glesa gradängerna!
 
Ulricha Johnson
Verksamhetschef

Läs hela nyhetsbrevet med Månadens premiärer här.